پست الکترونیکی:

 


اونس طلا 2,671.55▼
طلای 18 39,051,000
سکه امامی 460,900,000
بهار ازادی 410,200,000
دلار امریکا
یورو
لیر ترکیه
درهم امارات
پوند انگلیس
بیت کویین
بیشتر + کد نمایش

 
مقایسه بازدهی طلا در ۵ سال اخیر با سایر بازارها
بروزرسانی: 21:27

مقایسه بازدهی طلا در ۵ سال اخیر با سایر بازارها


در اقتصاد ایران، انتخاب بازار مناسب برای سرمایه‌گذاری فقط به معنی پیدا کردن پربازده‌ترین گزینه نیست؛ بلکه باید بازدهی، ریسک، نقدشوندگی، سرمایه اولیه، اثرپذیری از تورم و رفتار بازار در دوره‌های بحران را همزمان بررسی کرد. در ۵ سال اخیر، بازارهای طلا، دلار، بورس و مسکن هرکدام دوره‌هایی از رشد، رکود، جهش و اصلاح را تجربه کرده‌اند؛ اما بررسی داده‌های قیمتی نشان می‌دهد طلا در این دوره یکی از قدرتمندترین دارایی‌ها برای حفظ ارزش پول بوده است.

در این مقاله، بازدهی طلا در ۵ سال گذشته را با دلار، بورس و مسکن مقایسه می‌کنیم و به این سؤال پاسخ می‌دهیم که آیا بازدهی بالاتر همیشه به معنی انتخاب بهتر برای سرمایه‌گذاری است یا خیر؛ پس تا پایان مقاله همراه ما باشید.

بازدهی طلا در ۵ سال گذشته چقدر بوده است؟

برای بررسی بازدهی طلا، می‌توان قیمت طلای ۱۸ عیار را به‌عنوان یکی از شاخص‌های قابل لمس برای سرمایه‌گذاران در نظر گرفت. هر گرم طلای ۱۸ عیار در خرداد ۱۴۰۰ حدود یک میلیون تومان بوده است؛ در حالی که در خرداد ۱۴۰۵ قیمت طلای ۱۸ عیار به محدوده ۱۸ میلیون تومان رسیده است. بر این اساس، قیمت طلا طی 5 سال اخیر ۱۸ برابر شده و ۱۷۰۰ درصد بازدهی داشته است. در تصویر زیر می‌توانید نمودار قیمت طلای 18 عیار را طی 5 سال گذشته مشاهده کنید.

نمودار قیمت طلای 18 عیار

مقایسه بازدهی طلا، دلار، بورس و مسکن

برای مقایسه ساده‌تر، می‌توان بازدهی ۴ بازار اصلی را در بازه تقریبی خرداد ۱۴۰۰ تا خرداد ۱۴۰۵ بررسی کرد. قیمت دلار آزاد در خرداد ۱۴۰۰ حدود 23 هزار تومان گزارش شده بود و در خرداد ۱۴۰۵ در محدوده حدود ۱۷۰ هزار تومان قرار گرفت. شاخص کل بورس نیز از حدود یک میلیون و 130 هزار واحد در خرداد ۱۴۰۰ به محدوده بیش از ۴ میلیون و 300 واحد در خرداد ۱۴۰۵ رسید. در بازار مسکن نیز متوسط قیمت هر متر مربع واحد مسکونی در تهران از حدود 29.6 میلیون تومان در خرداد ۱۴۰۰ به حدود ۱۳۰.۷ میلیون تومان در خرداد ۱۴۰۵ رسیده است.

مقایسه بازده 5 ساله بازارهای سرمایه گذاری

درصد بازدهی

بازار

1700%

طلا (18 عیار)

۶۳۹٪

دلار

۳۴۲٪

مسکن

۲۸۱٪

بورس

در بازه ۵ ساله اخیر، طلا با فاصله قابل توجهی جلوتر از دلار، مسکن و شاخص کل بورس قرار گرفته است. البته این مقایسه به معنی برتری همیشگی طلا نیست؛ زیرا بازدهی هر بازار به زمان ورود، زمان خروج، نوع دارایی، هزینه معامله و سطح ریسک‌پذیری سرمایه‌گذار بستگی دارد.

کدام بازار در برابر تورم عملکرد بهتری داشته است؟

در دوره‌هایی که تورم بالا و انتظارات تورمی فعال است، دارایی‌هایی که ارتباط مستقیم‌تری با نرخ ارز و قیمت‌های جهانی دارند، سریع‌تر خود را با کاهش ارزش پول تطبیق می‌دهند. طلا دقیقاً در همین گروه قرار می‌گیرد. رشد همزمان دلار و اونس جهانی باعث شد طلا در بسیاری از مقاطع، نقش سپر تورمی قوی‌تری نسبت به سپرده بانکی، بخشی از سهام و حتی مسکن ایفا کند.

مسکن نیز از نظر تاریخی یکی از دارایی‌های ضدتورمی در ایران محسوب می‌شود؛ اما مشکل اصلی آن، نیاز به سرمایه اولیه بالا و نقدشوندگی پایین است. به عبارت دیگر، ممکن است مسکن در بلندمدت ارزش پول را حفظ کند، اما برای سرمایه‌گذاری خرد یا خروج سریع از بازار، گزینه ساده‌ای نیست.

دلار هم در برابر تورم عملکرد قابل توجهی داشته، اما از نظر سرمایه‌گذاری، ریسک‌های قانونی، محدودیت‌های معاملاتی و نوسانات ناشی از سیاست‌گذاری ارزی را دارد. بورس نیز در بعضی دوره‌ها می‌تواند از تورم سود ببرد؛ زیرا افزایش نرخ فروش شرکت‌ها، رشد ارزش دارایی‌ها و تورم موجودی کالا می‌تواند سودآوری شرکت‌ها را بالا ببرد. با این حال، بورس به دلیل اثرپذیری از تصمیمات دولتی، قیمت‌گذاری دستوری، نرخ بهره و رفتار هیجانی سرمایه‌گذاران، نوسان بیشتری دارد.

خرید قسطی طلا راه هوشمندانه‌ای برای سرمایه‌گذاری حتی با سرمایه کم است. با پرداخت اولیه کم و قسط‌بندی، هم از تورم در امان می‌مانید و هم از افزایش قیمت طلا سود می‌برید. این روش انضباط مالی ایجاد می‌کند، فشار پرداخت یکجا را برمی‌دارد و دارایی نقدشونده و امن برای آینده‌تان فراهم می‌آورد.

بررسی میزان ریسک در بازارهای مختلف

ریسک اصلی طلا، نوسان قیمت در کوتاه‌مدت است؛ یعنی ممکن است تحت تأثیر افت دلار، کاهش اونس جهانی یا تخلیه حباب با اصلاح مواجه شود، اما در دوره‌های تورمی معمولاً جایگاه خود را به‌عنوان دارایی امن حفظ می‌کند.

در بازار دلار، ریسک‌هایی مثل سیاست‌گذاری، محدودیت معامله و اخبار سیاسی اهمیت دارد. بورس نیز از عواملی مانند نرخ بهره، قیمت‌گذاری دستوری، سودآوری شرکت‌ها و رفتار هیجانی بازار تأثیر می‌گیرد. مسکن هم با وجود نوسان کمتر، ریسک‌هایی مثل رکود معاملاتی، هزینه نگهداری، مالیات و سختی فروش دارد.

در ۵ سال اخیر، برتری طلا فقط به رشد قیمت آن محدود نبود و این بازار سه مزیت مهم را هم‌زمان در اختیار سرمایه‌گذاران قرار داد:

  • رشد همگام با تورم
  • امکان ورود با سرمایه کم
  • نقدشوندگی بالاتر نسبت به دارایی‌های فیزیکی مثل ملک

همین ترکیب باعث شده طلا برای سرمایه‌گذار خرد، صرفاً یک دارایی سنتی نباشد، بلکه به ابزاری کاربردی برای حفظ ارزش پول و مدیریت ریسک تورم تبدیل شود.

مزایای طلا در 5 سال اخیر

نقدشوندگی طلا در مقایسه با سایر دارایی‌ها

به نقل از investopedia:«دارایی نقدشونده، دارایی‌ای است که بتوان آن را سریع و بدون تغییر جدی بر قیمت، به پول نقد تبدیل کرد. » یکی از مهم‌ترین مزیت‌های طلا، نقدشوندگی بالای آن است؛ یعنی سرمایه‌گذار معمولاً می‌تواند آن را سریع‌تر از دارایی‌هایی مثل ملک به پول نقد تبدیل کند. این ویژگی در دوره‌های بحران و نااطمینانی اهمیت بیشتری دارد.

در مقابل، فروش ملک ممکن است زمان‌بر باشد و بورس نیز بسته به وضعیت نماد، حجم معاملات و صف‌های خرید و فروش نقدشوندگی متفاوتی دارد. دلار هم نقدشونده است، اما با ریسک‌هایی مثل محدودیت معاملاتی و اختلاف نرخ خرید و فروش همراه می‌شود.

در سال‌های اخیر، ابزارهایی مثل صندوق طلا دسترسی به این بازار را ساده‌تر کرده‌اند و امکان سرمایه‌گذاری در طلا را بدون دغدغه‌هایی مثل نگهداری فیزیکی، اجرت، مالیات یا ریسک سرقت فراهم می‌کنند.

سرمایه‌گذاران در ۵ سال اخیر بیشتر به کدام بازارها روی آورده‌اند؟

رفتار سرمایه‌گذاران در ۵ سال اخیر نشان می‌دهد که در دوره‌های تشدید تورم و جهش ارزی، توجه عمومی ابتدا به سمت بازارهای نقدشونده‌تر مثل طلا و ارز حرکت می‌کند. زیرا مردم در شرایطی که احساس می‌کنند ارزش پول با سرعت بیشتری کاهش می‌یابد، به دنبال دارایی‌هایی می‌روند که هم شناخته‌شده باشند، هم سریع معامله شوند و هم ارتباط مستقیمی با تورم و دلار داشته باشند.

در مقابل، ورود به بازار مسکن به سرمایه بالاتری نیاز دارد و برای بسیاری از خانوارها سخت‌تر شده است. بورس نیز با وجود ظرفیت رشد، بعد از تجربه نوسان‌های شدید سال‌های گذشته، برای بخشی از سرمایه‌گذاران با تردید بیشتری همراه بوده است. به همین دلیل، طلا در ذهن بسیاری از سرمایه‌گذاران خرد، ترکیبی از امنیت، سادگی و قابلیت نقدشوندگی را ایجاد کرده است.

رفتار طلا با دلار و انس جهانی

رفتار بازار طلا در دوره‌های جهش ارزی چگونه است؟

بازار طلا در ایران معمولاً در دوره‌های جهش ارزی واکنش سریع نشان می‌دهد. وقتی نرخ دلار رشد می‌کند، قیمت طلای داخلی حتی در صورت ثبات اونس جهانی نیز افزایش پیدا می‌کند. اگر همزمان اونس جهانی هم صعودی باشد، اثر رشد قیمت طلا دوچندان می‌شود. به همین دلیل، در برخی دوره‌ها بازدهی طلا از بازدهی دلار هم بیشتر می‌شود.

این اتفاق در ۵ سال اخیر بارها دیده شد. طلا از یک طرف به نرخ ارز داخلی وابسته بود و از طرف دیگر از رشد جهانی اونس اثر گرفت. همین ترکیب باعث شد طلا در مقایسه با دلار، بازدهی بالاتری ثبت کند. البته باید توجه داشت که در زمان افت دلار یا کاهش انتظارات تورمی، طلا نیز می‌تواند وارد فاز اصلاح شود.






 
 
اخبار داغ:
توافق نامه پرسپولیس و استقلال خوزستان بر سر انتقال بیفوما + عکس
ویدیو| جنجال ابوالقاسم پور روی آنتن زنده: مهدی تارتار شب بازی به بازیکن ما زنگ زد، این مردانگی است؟/ این لجن بازی ها چیست؟ به جای زندانی آزاد کردن درست کار کنید
نتیجه و خلاصه بازی فوتسال زنان ایران - کامرون امروز سه شنبه 12 آبان 1405
فیلم و خلاصه بازی استقلال و الشمال قطر امروز سه شنبه 12 آبان 1405 لیگ نخبگان آسیا + حواشی
کارشناس روس: کمبود موشک های پاتریوت محدودیت توان تولید تسلیحاتی آمریکا را آشکار کرد
اعلام ترکیب استقلال مقابل الشمال
اگر هر روز آب میوه بخوریم چه اتفاقی برای بدن می افتد؟
هشدار بمب گذاری برای هواپیمای اسراییلی در آسمان بلغارستان
مصدومیت کوشکی، ترکیب استقلال عوض شد
گزارش تصویری: مراسم یابود مادر بیژن زنگنه
فرهاد اصلانی، رادش و فاطمه هاشمی در دوران دانشگاه
انتخاب پزشک برای اندولیفت در تهران؛ از بررسی تخصص تا نمونه کار
تصویر جنجالی بازیگر «هم گناه» در کنار همسرش؛ اختلاف سنی عجیب این زوج همه را شوکه کرد!
تکنولوژی پیشرفته در پهپادهای گران-4 و گران-5 روسیه
کارزار: درخواست تعویق آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری سال 1405 در پی شرایط جنگی کشور و ضرورت صیانت از حقوق داوطلبان
کاهش 90 درصدی مصرف گاز در کوره های آجرپزی
قانونی که نزدیک بود کار دست نکونام بدهد
فلزیاب برای نامزد مسلمان؟! آخرین تقلاهای ترامپ
دیپ سیک با قابلیت Creator Mode از روی دستورات متنی پلاگین می سازد
مدیرکل فارس: 91 درصد اسناد مالکیت دولتی به تک برگ تبدیل شد
امضای تفاهم نامه همکاری میان مرکز مالی ایران و شرکت ارتباط فردا
بازداشت یک مأمور پلیس مرزبانی در سیستان و بلوچستان
بیانیه سپاه: فرامین رهبری در راستای بازدارندگی حداکثری را با تمام توان دستور کار قرار داده ایم
سایکلون با یک گوشی هوش مصنوعی می خواهد جای آیفون را بگیرد

موضوعات داغ:
فاطمه هاشمی
فدراسیون فوتبال
فرهاد اصلانی
قهرمان کشتی
مشکلات اقتصادی
نمایش خانگی
نادر قاضی پور
نخست وزیر اسراییل
هواپیمای مسافربری
هتل های لوکس
هدیه تهرانی
کنکور سراسری
انقلاب اسلامی
انتخاب رشته
استقلال خوزستان
اشتراک گذاری
اعلام نتایج
بیماری های پوستی
جمهوری اسلامی
خانه های لوکس
سینمای ایران
سپاه پاسداران
سازمان بازرسی کل کشور
سرمربی پرسپولیس
سرزمین های اشغالی
شبکه های اجتماعی
طراحی داخلی
نتایج نهایی کنکور
سیزدهم آبان
مذاکرات سه جانبه
نوید محمدزاده
میلیارد تومان
معیارهای انتخاب
اورژانس استان یزد
جمهوری اسلامی ایران
پخش فرآورده های نفتی
امیرحسین زارع
طب سنتی ایران
رییس پلیس راه استان
مبارزه با استکبار
روز ملی مبارزه با استکبار
وزیر خزانه داری آمریکا
تقویم اسلامی
سانسور در سینمای ایران
سپاه پاسداران انقلاب
متخصص مغز و اعصاب
شرکت ملی پالایش
شبکه ایران اینترنشنال
مغز و اعصاب
اینترنشنال
میکروپلاستیک
رسانه های محلی
شهرستان تفت
ظرفیت تولید
معاون پژوهشی وزارت علوم
نوجوان 14 ساله
نظامی روسیه
شهرک صنعتی صفادشت
پلی اتیلن ترفتالات
مربی پرسپولیس
صنایع نظامی
مدیرعامل استقلال خوزستان
ترخیص از بیمارستان
نقاط صعب العبور
ابولای پرتغال
سید حسن موسویان
بیابانک
حق دوست
کال اف دیوتی
هیأت رزمندگان اسلام
شهریار عباسی
طرح گردشگری آشوراده
میلان و یوونتوس
گور جمعی
خوردن قرص
کوئوکا
hpv
سیدعبداله
هیات مدیره نساجی
سردار بی بی مریم بختیاری
برادران نویل
هومن جوادی


 




همه حقوق این سایت برای قطره محفوظ است. قطره مسئولیتی در قبال محتوای مطالب ندارد.
تمامی خدمات این سایت، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می باشند و فعالیت های این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.
 
-->