حتی اگر بمب اتم هم در اصفهان برخورد می کرد خطرش خیلی کمتر از مرگ آبخوان های اصفهان بود.
وقتی مرگ آبخوان اتفاق می افتد، - " مدیرکل سازمان زمین شناسی: حتی اگر بمب اتم هم در اصفهان برخورد می کرد خطرش خیلی کمتر از مرگ آبخوان های اصفهان بود.
وقتی مرگ آبخوان اتفاق می افتد، شبیه انسان بیماری است که زندگی اش نباتی است و اگر چاره اندیشی نشود اصفهان به شهری تبدیل می شود که همیشه وابسته به انتقال آب است.
کارشناسان زمین شناسی و سازه امروز بر این باورند که خطر فرونشست زمین در اصفهان و تخلیه کامل آبخوان دشت اصفهان - برخوار همچون بمب ساعتی است.
به گزارش سایت قطره و به نقل ازایسنا، مسجد و حمام علیقلی آقا، بیمارستان غرضی، شهرک کاوه از جمله مکان های مورد بازدید این گروه بود که مسجد علی قلی آقا نخستین مکان مورد بازدید بود.
مجید نادرالاصلی، رییس کمیسیون ویژه آب و مناطق کم برخوردار شورای اسلامی شهر اصفهان این بازدیدها را مفید و مؤثر دانست و گفت: این برنامه در راستای انجام وظیفه ما در خصوص بررسی وضعیت فرونشست زمین در اصفهان انجام شد.
با مشاهده آثار این پدیده در بناها و مکان های مختلف، دوستان و همراهان به اغنای لازم رسیدند و آنچه باید می دیدند را از نزدیک دیدند.
وی افزود: در جلسات مختلف نسبت به بررسی موضوع و ارائه راهکارهای علمی برای مبارزه با این بحران اقدام خواهیم کرد.
احمد شریعتی، عضو شورای اسلامی شهر اصفهان نیز در حاشیه این بازدید گفت: اثرات فرونشست زمین باید به عینه دیده شود تا برای همگان ملموس باشد.
ما امروز عمق این مسئله را از نزدیک دیدیم و بر اساس ارزیابی های علمی باید راهکارهای مناسب را پیدا کنیم.
وی افزود: در این راستا بحران آب باید حل شود، زیرا ریشه این مشکل به برداشت بی رویه آب از سفره های زیرزمینی مربوط است.
رضا اسلامی، مدیرکل سازمان زمین شناسی استان اصفهان در شروع این بازدید در مسجد علی قلی آقا با اشاره به اینکه هر چه به سمت شمال اصفهان می رویم با توجه به بیشتر شدن ضخامت آبرفت، تعداد و عمق ترک ها بیشتر است، گفت: مدل ترک ها در مسجد سید و شمال اصفهان متفاوت است، البته تمام این ترک ها ناشی از فرونشست زمین است.
وی افزود: متأسفانه امروز شاهد ترک های فرونشستی در مسجد، حمام و زورخانه علی قلی آقا، مسجد سید، مسجد 900 ساله عتیق و یا سازه هایی با عمر 30 سال یا کمتر هستیم.
به گفته اسلامی متأسفانه امروز بسیاری از مسئولان ما در اصفهان هنوز باور ندارند که فرونشست، این بمب ساعتی اصفهان، هرلحظه در آستانه ترکیدن است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد نجف آباد نیز دراین باره توضیح داد: مطابق آمار شرکت آب منطقه ای، متوسط سطح آب زیرزمینی منطقه برخوار پایین تر از 100 متر است؛ افت شدید سطح آب زیرزمینی در منطقه دولت آباد سبب شده که تمامی 33 رشته قنات وجود در محل خشک شوند، تنها یکی از رشته قنات های دولت آباد تا ضلع غربی کوه کرکس با طول تقریبی 40 کیلومتر ادامه می یابد.
روزگاری نیاکان ما با ظرافت، مهندسی هوشمندانه و زحمت فراوان حفاری قنوات را شروع و پس از اتمام علاوه بر نگهداری مداوم، بهره برداری کردند.
بهره برداری زیاد از منابع آب زیرزمینی و خشکیدن خاک سبب از بین رفتن و فراموشی تمام قنواتی شده که روزی دغدغه ساکنین قبلی این دشت بوده است.
سوالی که از ذهن می گذرد این است که آیا ممکن در آینده نیز سازه هایی که با دغدغه، صرف هزینه و زمان بسیار در زمان حال ساخته می شود در آینده به سبب خشکسالی شدید و گرمایش زمین متروکه و رها شوند؟ به گفته بهرام نادی، ضخامت سنگ بستر در آن منطقه حدود 300 متر است که طی محاسبات صورت گرفته اکنون تنها 35 درصد آب در آبخوان باقی مانده و 65 درصد آب را استفاده شده است.
هر چند که در محاسبات حجم آب زیر زمینی باقیمانده اختلاف نظر بین همکاران دانشگاهی و متخصصین در این زمینه وجود دارد، بنابراین در خصوص افت و کاهش آب زیر زمینی همگی دارای نظر واحد هستند.
3.
8 میلیارد مترمکعب آب در آبخوان دشت اصفهان باقی مانده وی با بیان اینکه سال 1361 متوسط سطح آب زیرزمینی در منطقه برخوار 35 متر بود که امروز به پایین تر از 100 متر رسیده است و امروز شاهد عوارض افت شدید سطح آب زیر زمینی هستیم، تاکید کرد: در سال بارشی 1399 تا 1400 میزان آب سطحی ورودی به حوضه آبریز زاینده رود حدود 825 میلیون مترمکعب و حجم آب خروجی از سد زاینده رود 745 میلیون مترمکعب بوده که سهم شرب 350 میلیون مترمکعب، کشاورزی 470 میلیون مترمکعب، سهم تبخیر آب 30 میلیون مترمکعب، سهم صنعت 45 میلیون مترمکعب و حدود 100 میلیون مترمکعب انتقال آب به خارج از حوضه توسط قرارگاه آب اعلام شده است.
مجموع این اعداد حکایت از کسری 210 میلیون مترمکعبی آب های سطحی دارد که برای جبران کسری آب سطحی از منابع آب زیرزمینی برداشت شده است.
نادی گفت: براساس اطلاعات دفتر مطالعات پایه آب در سال 1395، برداشت سالیانه از منابع آب زیرزمینی آبخوان اصفهان برخوار 522 میلیون مترمکعب و نیز میزان برداشت از آب های زیرزمینی در سال1400 بر اساس اطلاعات سازمان آب منطقه ای برابر 311 میلیون مترمکعب بوده است.
با توجه به محاسبات و تخمین صورت گرفته 3.
8 میلیارد مترمکعب آب در آبخوان دشت اصفهان باقی مانده که مدت تخلیه کامل آبخوان 12 سال تخمین زده می شود.
کلید واژه ها: اصفهان - فرونشست زمین - زمین شناسی - برخورد - زمین - مناطق کم برخوردار - فرونشست - بمب اتم - زمین در - بازدید - کمیسیون ویژه - شورای اسلامی - رییس کمیسیون - کم برخوردار - چاره اندیشی - اتفاق - کارشناسان - بیمارستان - انتقال آب - مورد - مسجد - مکان - برخوردار - کمیسیون - علی قلی - نخستین - ترکیدن - اسلامی - برخوار - انتقال