نگارسادات معصوم زاده، دانشجوی دکتری ادبیات غنایی در یادداشتی با عنوان نگاهی کوتاه، شاعرانه و «شاید» منتقدانه به مسئله طلب تحسین در وجود شاعر نگاشته و آن را در اختیار ایسنا قرار داده است می نویسد؛ - ایسنا/قزوین نگارسادات معصوم زاده، دانشجوی دکتری ادبیات غنایی در یادداشتی با عنوان نگاهی کوتاه، شاعرانه و شاید منتقدانه به مسئله طلب تحسین در وجود شاعر نگاشته و آن را در اختیار ایسنا قرار داده است می نویسد؛ در کتاب شعر بی دروغ شعر، بی نقاب استاد عبدالحسین زرین کوب و در بخش ادب غنایی، نکته ای خواندم و برداشتی کردم که شادمانه اشک شوقی بر چشمم نشاند و مرا به این باور نزدیک کرد که بیماری عجیبی که بعضاً درباره برخی از شاعران با عنوان خود بزرگ بینی یاد می شود، گاه، واهی و در صورت وجود، از جهاتی طبیعی است! دریافتم که این موضوع، یک درد جهانی و بشری است؛ شاعر جماعت البته شاعر دردمند واقعی دوست دارد خاص باشد و گاه واقعاً هست؛ او در نهاد خویش و بر مبنای میل طبیعی بشر، کمال گراست.
این شاعر تنهای نازک خیال، زود رنج است؛ حس نادیده گرفته شدن دارد و دوست دارد -حتی به غلط- از سمت رفقا و کسانی که دوستشان دارد تأیید شود.
اما شاعر واقعی، حد خودش، جایگاه خودش، مسیر طی شده، رنج ها، تنهایی ها و نقاط ضعف و قدرت خود را به خوبی می شناسد؛ با این همه گاهی دلش می خواهد آن ها که بیشتر با او حشر و نشر داشته و دارند تحسینش کنند و مثلاً قطب نمایی باشند تا مسیر را گم نکند.
اما خوشبختانه این (طلب تحسین) نیز از روی عشق است نه از روی زیاد خواهی و خود بزرگ بینی وگرنه چرا همین تحسین را از همگان نمی خواهد؟! شاعر، دلش می خواهد اطرافیانش قدرشناس و به اصطلاحی (زرشناس) باشند برای همین حتی گاه رو به مفاخره می آورد و اگر دستش به هیچجا نرسد در دام (واسوخت) می افتد؛ خلاصه اینکه آدمیزاد - آن هم از نوع شاعرش- همیشه و از همگان انتظار تحسین و تشویق ندارد اما در طول زندگی شاعرانه او گاهی دل بستگی هایی پیش می آید که متأسفانه یا خوشبختانه زمینه ای برای طلب تحسین می شود و گاه این طلب تحسین، انزوا و بدخلقی به بار می آورد و اگر بخواهیم مثبت بنگریم، شاید زمینه ای برای رشد شاعر را هم فراهم کند اما بهای بسیار گزافی دارد و چقدر تلخ است که شاعر بی رقیب و بزرگی به جایی برسد که بگوید: در شمار ارچه نیاورد کسی حافظ را.
القصه.
نکته طلایی اینجاست که شاعر، معمولاً دیر می فهمد که فرقی میان طعنه و تعریف خلق نیست اما وقتی بفهمد و دلش را از طلب تحسین غیر، پاک کند، دیر یا زود، تقدیر نامه ای به دستش خواهد رسید که پای آن امضای خداست.
انتهای پیام
کلید واژه ها: شاعر - دانشجوی دکتری - شاعران - عبدالحسین زرین کوب - ایسنا - ادبیات - معصوم - دکتری - قرار - داده - کتاب شعر - شادمانه - بیماری - جهانی - نزدیک - طبیعی - واقعی - استاد - بینی - صورت - زرین - دوست - بشری - کتاب - دروغ - بزرگ - نقاب - باور