گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حنانه جانمحمدی؛ * ایران به عنوان یکی از کهن ترین کشور های جهان، مجموعه ای از مهم ترین و ارزشمندترین بنا ها و آثار باستانی را داراست که در صورت اندکی توجه و همت متصدیان میراث فرهنگی می تواند یکی از مقاصد گردشگری مسافرانی از نقاط مختلف جهان باشد.
- برای پیگیری هرچه بهتر این موضوع با اسماعیل همتی، مسئول تیم کاوش تپه باستانی حاجی خان و یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا و رحمانی، مسئول بخش باستان شناسی میراث فرهنگی استان همدان به گفتگو نشستیم.
همتی می گوید: با کاوش های انجام شده از سمت تیم تحقیقاتی، تپه حاجی خان یا به طور دقیق تر بگویم معبد حاجی خان را پیدا کردیم.
باتوجه به کاوش ها 50 سال پیش معبد شناسایی شده بود، ولی اثری از بحث نیایشگاهی و عبادتگاهی دیده نشد.
بسیاری از کارشناسان، این معماری را برگرفته از الگو های غیر ایرانی می دانستند.
تا اینکه بعد از 50 سال ما به همراه تیمی از باستان شناسان ایرانی در محوطه حاجی خان مستقر شدیم و موفق به کشف معبدی تاریخی شدیم و مشخص شد که این معبد بخشی از سنت معماری ایران باستان ما را نشان می دهد.
عضو هیات علمی دانشگاه بوعلی سینا ادامه می دهد: این معماری از نظر تاریخی و ابعاد از معبد مرکزی نوشیجان که سالیان گذشته کشف شد، بزرگ تر است که این نشان از جایگاه خاص آن در ایران باستان است.
شواهد نشان می دهد که الگوی این معماری ریشه در الگو های سنت های باستانی دارد.
تقریبا می توانیم بگوییم که قدیمی ترین معبد تاریخی ایران، معبد حاجی خان است، چرا که دوره ماد ها قدیمی ترین دوره تاریخی ایران است و این معبد به آن زمان بر می گردد.
الگوی معماری این معبد وارد معماری ساسانیان و سپس مساجد اسلامی هم می شود؛ الگو های چلیپایی شکلی که منبع گنبدخانه های اسلامی است.
سرپرست تیم نجات بخشی تپه حاجی خان تاکید می کند: بخشی از فرهنگ و هویت ماد در استان همدان قابل شناسایی است.
ما در کنار این معبد یک محوطه استخراجی دیگری داریم که احتمالا حاکمیتی است و در کنار این نیایشگاه واقع شده که تا به حال چنین چیزی در ایران دیده نشده است.
نکته حائز اهمیت دیگر، کشف یک کوره سفال در فاصله 300 متری منطقه حاجی خان است که به قدمت سفال در استان همدان صحه می گذارد.
وی با اشاره به بی توجهی مسئولین میراث فرهنگی به اهمیت این منطقه می گوید: متاسفانه از سال 96 که کاوش ها به پایان رسیده، هیچ گونه پوششی برای معبد در نظر گرفته نشده است.
بزرگترین خطری که این منطقه را تهدید می کند، قرار گرفتن آن در معرض باد و باران بوده که می تواند آن را به نابودی برساند.
میراث فرهنگی استان همدان به دلیل محدودیت های مالی توانایی ساخت سوله برای معبد حاجی خان را ندارد و متاسفانه پژوهشگاه میراث فرهنگی و سازمان میراث فرهنگی هم حمایتی از این مسئله نمی کند.
کلید واژه ها: میراث فرهنگی - استان - باستان - دانشگاه بوعلی سینا - یکی از - حاجی - دانشگاه - اعضای هیات علمی - باستانی - مقاصد گردشگری - فرهنگی - کاوش - آثار باستانی - باستان شناسی - استان همدان - تپه باستانی - میراث - تپه تاریخی - بوعلی سینا - هیات علمی - پتروشیمی - معبد - جهان - خبرگزاری - سینا - مهم ترین - ابن سینا - اسماعیل - گردشگری - شناسایی