در گوشه و کنار همین تهران رو به سوی مدرنیته، هنوز کوچه هایی پیدا می شوند که گشت و گذار در آنها به مثابه سیری تاریخی و تفریحی است که آگاهی از آنها، - همشهری آنلاین - سحر جعفریان: کوچه ها ، قدیمی ترین گذرها و عرصه های عمومی ناصرالدین شاه" قاجار بازمی گردد.
آن زمان که شاه قاجار سعی داشت حاصل فرنگ گردی های خود را در شهر و اطراف ارگش ببیند.
بدین ترتیب کوچه های مدرنیزه شده یکی پس از دیگری شکل گرفتند.
کوچه هایی که حالا بعد از گذشت سال ها، دست نخورده یا با تغییراتی محدود میانه شلوغی های شهری با مرزهای پیش رونده، باقی مانده اند و هویتی غنی از دوره های گوناگون آن را به دوش می کشند.
کوچه لولاگر؛ قرینه ترین کوچه پایتخت پیتزا داود") نیز فعالیت دارد که می توان آن را ارزش افزوده دیگری در کنار سایر جاذبه های گردشگری و تاریخی_هویتی کوچه دانست.
کوچه مروی؛ قدیمی ترین و نخستین کوچه تهران نخستین فلافل فروشی تهران"، دبیرستان مروی، مسجد مروی، حوزه علمیه مروی، سرای دار، بازار عودلاجان، بازار قدیمی مروی و مسجد آقامحمود یا مسجد حکیم)، بافت فرهنگیِ ایرانی_ عربی و بورس شکلات، تنقلات، قهوه و لوازم آرایشی و بهداشتی، اهمیت فراوانی دارد.
بخش هایی از کوچه، مسقف است و هنوز حجره هایی قدیمی در کُنج و زاویه آن، جای دارند.
در بخش هایی دیگر نیز، مغازه هایی نونوار بنا شده اند.
البته خانه هایی قدیمی نیز در آن دیده می شود که این روزها، کاربری انباری برای کالاهای متنوع، یافته اند.
همسایگی با کوچه صدتومنی ها نیز از موارد شایان ذکر است.
کوچه برلن؛ سیاسی ترین کوچه ای که تجاری شد کوچه ای به طول 260 متر که در زمان حکومت ناصرالدین شاه جزو املاک حاشیه ای سفارت آلمان به شمار می آمد و تا مدت ها از رفت آمدهای دیپلماتیک و سیاسی شلوغ بود.
تا اینکه در زمان رضا شاه، حوالی سفارت آلمان، خیابان هایی ساخته شد.
یکی از کم عرض ترین خیابان ها که دَرِ جنوبی سفارت رو به سوی آن گشوده می شد بساط گسترا"ن و دست فروشان است.
کوچه ملی؛ فرهنگی ترین کوچه پایتخت کوچه ملی که اکنون تابلوی باربد سر در آن کوبیده شده، کوچه ای به طول تقریبا 200 متر در گراند هتل" و سالن تئاتر شهرت داشت.
سینماهایی که اغلب اوقات بازیگران و هنرمندان معروف دهه 40 و 50 در سالن های تاریکش کنار سایر مردم می نشستند و فیلم های روز را تماشا می کردند.
پاتوقی فرهنگی و هنری که این روزها با اینکه سینماهایش تعطیل و متروک شده اند، با اینکه فرسودگی از بناهایش پیداست، با اینکه مغازه های الکترونیکی و پارکینگ های خصوصی آن را محاصره کرده اند، هنوز هم علاقه مندان بسیاری به یاد گذشته و با هدف خاطره بازی، راهی اش می شوند.
کوچه هلند؛ هدیه ای به وقت زلزله بویین زهرا کوچه هلند در خیابان زلزله بویین زهرا "در سال 1341 پذیرای جمعیت بیشتری از ارامنه بود.
ارامنه ای که در جریان همان زلزله هولناک، خانه هایشان با خاک یکسان شده بود.
این گروه از ارامنه بعد از حضور و اهدای کمک های ملکه هلند، به محله زرکش نقل مکان کردند و در کوچه هلند که ملکه آن را به نفع زلزله زدگان ارامنی خریداری کرده بود، ساکن شدند.
هنوز هم بعد از گذشت سال های نمای کوچه هلند به شکل تغییری نکرده است.
البته که در بخش هایی به مرمت و بهسازی نیاز دارد.
کوچه مدرسه؛ علمی ترین کوچه تهران حدود سال 1330 بود که دولت وقت، طرح ساخت مدارس ارزان قیمت در محله های مختلف تهران را تصویب کرد.
معماری هم که برای طراحی مدارس و اجرای این طرح آموزشی و عمرانی انتخاب شد، کسی نبود جز منطقه 10، خیابان هاشمی" واقع شده است.
تعداد قابل توجهی که تاریخ این کوچه را برای گردشگران و علاقه مندان خواندنی و شنیدنی کرده است.
کوچه های نو و متفاوت این روزها در گذار دوران معاصر، کوچه ها، این خُردترین عرصه های شهری، از گزند تغییر و دگرگونی ها بی نصیب نمانده اند.
همچنان که در دوره های مختلف مدیریت شهری با انواع جدیدی از گذربندی های محلی با توجه به سیاست های مدنظر، مواجه می شویم.
در بیان مصادیق آن می توان به کوچه باغ" که جزو کوچه هایی قدیمی تهران بوده اند که در شتاب شهرسازی و نوسازی املاک با از بین رفتن به فراموشی سپرده شده اند جز تعداد محدودی در محله کن.
کوچه هایی خرم و باریک، با عطری دل انگیز که شاخه های پر بار درختان از دیواره آنها سرازیر می شدند و حالا شهرداری به فکر بازسازی نمادین آنها در محله ها است.
کلید واژه ها: کوچه - پایتخت - ارزش افزوده - تهران - دیگری - قاجار - قدیمی ترین - شهری - کنار - زیباترین - هایی - آنلاین - همشهری - تاریخی - فرهنگی - فعالیت - تفریحی - پیتزا - عمومی - سیاسی - قدیمی - میانه - جاذبه - آگاهی - شلوغی - سایر - گوشه - گردی - شوند - دوره