خلق فضاهای زنده و پویا نیازمند اعمال راهکارهایی خلاقانه و واقع بینانه مبتنی بر شرایط زمانی و مکانی هر یک از فضاهای شهری است؛ آنچه امروزه در طراحی شهرها مغفول مانده است.
- به گزارش سایت قطره و به نقل ازخبرنگار ایمنا"، خلق فضاهای شهری در تمام شهرهای دنیا بر اصول ثابت استوار است که مورد تأیید برنامه ریزان، طراحان، معماران، مدیران و تصمیم گیران نیز قرار دارد؛ این معیارها در عین کلی بودن، در زمان تهیه و پیاده سازی جزییات با یکدیگر متفاوت است.
تفاوت در خلق فضاهای شهری به معنای خارج شدن از اصول طراحی نیست، بلکه به معنای تلاش برای کیفیت بخشی به فضاهای متناسب با موقعیتی است که در آن قرار دارند زیرا رمز پویایی و برندسازی فضاهای شهری در چنین فرایندی نهفته است.
امروزه طراحی شهری و اصول حاکم بر آن، به ابزاری برای خلق بی کیفیت فضاها تبدیل شده و فضاهای شهری دیگر آن کیفیت گذشته را ندارند و نمی تواند رضایت خاطر شهروندان را فراهم کند، به نظر می رسد با کاربست راهکارهایی در طراحی در فضاهای شهری بتوان فضایی مطابق با فرهنگ عامه ی مردم و خصوصیات زندگی روزمره ی آنان به وجود آورد حسن سجادزاده، دکترای طراحی شهری در این باره به خبرنگار ایمنا"، می گوید: اگر شهر را به عنوان یک موجود زنده دارای ابعاد مختلف در نظر بگیریم، طراح شهری بایستی در فرآیند طراحی شهر، فضاها و عناصر شهری به شاخصه ها و معیارهای ابعاد مختلف فضاهای شهری توجه کند.
وی با تاکید بر اینکه طراحی باید با رویکرد خلاقیت در نظر گرفته شود که منظور، فرایند همراه با رشد پایدار است که در طول زمان اتفاق می افتد، خاطرنشان کرد: طراح شهری باید زمینه را بشناسد؛ زیرا رویکرد زمینه گرایی و توجه به متن شهر اهمیت به سزایی در طراحی شهر و فضاهای شهری دارد.
این استاد دانشگاه ادامه می دهد: اگر شهر را یک متن در نظر بگیریم، این متن دارای کلمات، جملات، آواها و معناهایی است و لذا طراح شهری باید واقف باشد که شهر، فضاها و عناصر شهری در کدام موقعیت جغرافیایی قرار دارد و او با کدام ویژگی اقتصادی، اقلیمی و فرهنگی روبرو است تا طراحی خود را متناسب با این ویژگی انجام داده و به پایان برساند.
طراحی شهری دیدن تفاوت ها است وی با بیان اینکه طراحی شهری دیدن تفاوت ها است، اضافه می کند: همانطور که در بافت قدیم شهرها هیچ دو مکان و فضا در شباهت ظاهری مانند یکدیگر نبودند، امروز نیز باید چنین دیدگاهی اعمال شود.
سجادزاده با بیان اینکه تفاوت ها در طراحی زمانی دیده می شود که ابعاد مختلف مدنظر قرار بگیرد، اظهار کرد: چنانچه طراحی را معادل (Design) در نظر بگیریم، ذات وجودی فضا و استفاده کننده از فضا باید مورد توجه باشد و بسیار مهم است که یک طراح شهری تفاوت ها را ببیند.
وی با تاکید بر اینکه مشکلی که امروزه در طراحی شهر و فضاهای شهری وجود دارد این است که رویکرد مسئله محور مغفول واقع شده و دیدگاه ها بیشتر پروژه ای است، ادامه می دهد: پروژه در ذات خود ابتدا و انتها دارد و نگاهی ماشینی به فضا دارد در حالی که طراحی شهری باید ظرفیت ها، استعدادها و ویژگی ها را مورد توجه قرار دهد.
این دکترای طراحی شهری ادامه می دهد: ابعاد مختلف فضاهای شهری شامل ابعاد کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی باید در فرآیند طراحی شهری لحاظ شود در حالی که امروزه نگاه مدیران و برنامه ریزان پروژه محور است و به سایر ابعاد توجه کافی نمی شود که کیفیت زندگی در شهرهای ما را به شدت کاهش داده است.
نقش پررنگ تصمیم گیران در طراحی شهری وی خاطرنشان می کند: بسیاری از طراحان شهری گلایه مند هستند که ابعاد مختلف فضا در طراحی و برنامه های خود لحاظ می کنند، اما سایر مسائل سیاسی و مدیریتی بر طرح های آنها اثر منفی می گذارد که بنده به عنوان یک طراح شهری کاملاً به این مهم واقف هستم.
سجاد زاده می افزاید: نقش سیاست مداران، تصمیم گیران و مدیران شهری در تغییر ایده های طراحی اثرگذار است، این بدان معنا نیست که آنها نیت خیر ندارند، بلکه گاهی اوقات نیت خیر آنها با دانش کافی توأم نیست و موجب ایجاد مسائل و مشکلاتی می شود؛ البته برخی مواقع نیز دیدگاه های سودا گرا یا نه و سیاسی وجود دارد.
وی می گوید: مولفه ها و شاخصه هایی که طراح شهری باید در نظر بگیرد، شامل ابعاد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی، زمانی و زمینه ای، فرهنگی و اجتماعی است و همه این موارد باید در کلیت طراحی مورد ملاحظه قرار بگیرد تا نگاه ما به طراحی صرفاً دیدگاه جزیره ای و نقطه ای نباشد.
این دکترای طراحی شهری اظهار می کند: حوزه بلافصل، حوزه فراگیر و بده بستان هایی که طرح های شهری با فضاها و فعالیت های همجوار دارد، نقش مهمی در کیفیت بخشی به فضاهای شهری دارد.
کلید واژه ها: فضاهای شهری - شهری - کیفیت - طراحی - شهرهای دنیا - طراحی شهرها - تفاوت - کیفیت بخشی - طراحی شهری - حلقه گمشده - قرار - سازی - پویا - زمان - دیگر - برندسازی - بی کیفیت - خبرنگار - معیارها - نیازمند - خلاقانه - پویایی - متفاوت - متناسب - برنامه - مدیران - رضایت - مکانی - تصمیم - گزارش