گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ پایگاه خبری-تحلیلی المانیتور مستقر در واشنگتن در گزارشی با عنوان رقابت ایران و ترکیه بر سرموصل داغ شد و به قلم فهیم تاشتکین نوشت: - در پی وقوع همین موضوع، ساختار ترکمن ها که از دید آنکارا متحد طبیعی ترکیه به دلیل نزدیکی قومیتی بودند، از هم پاشید.
شیعیان ترکمن برای محافظت از خود رابطه با شیعیان عرب را تقویت کردند و به محور ایران ملحق شدند.
ارتش ترکیه جهت بازگشت به عرصه میدانی موصل، در کمپ نظامی بعشیقه در نزدیکی موصل مستقر شدند و شبه نظامیان حشد الوطنی تحت فرماندهی النجیفی را به امید شرکت در فرآیند آزادسازی موصل آموزش دادند ـــ شخص النجیفی مورد اتهام است که در جریان سقوط شهر بدست داعش نقش اساسی داشته است.
آنکارا شدیداً مخالف شرکت حشدالشعبی در جریان آزادسازی موصل بود.
رسانه دولتی ترکیه نیروهای حشدالشعبی را گروه تروریستی شیعه معرفی می کرد و اردوغان استدلال می آورد که پس از آزادساری موصول فقط سنّی ها، ترکمن ها و کردهای سنّی باید در شهر بمانند.
در آخر امّا مخالفت ها/اعتراضات آنکارا و راهبرد کسب نفوذ از طریق حشد الوطنی در موصل بی نتیجه ماند.
در حال حاضر ترکیه در تلاش است در پوشش نهاد های عمومی خیریه به موصل بازگردد، ولی هنوز ساختمان کنسولگری خود را باز نکرده است.
بغداد گام هایی در این راستا برداشته ولی به دلیل مخالفت احزاب مخالف ترکیه این روند تضعیف شده است.
جنگنده های ائتلاف در سال 2016 ساختمان قدیمی کنسولگری ترکیه را هدف قرار دادند.
در حال حاضر فقط یک مرکز درخواست ویزای ترکیه در موصل باز است که به سفارش آنکارا اداره می شود.
در مقابل، ایران نفوذ چشمگیری در موصل از طریق متحد خود حشد الشعبی بدست آورده است.
نیروهای حشد الشعبی شامل گروه های مسیحی و سنّی با واحدهای مقاومت شنگال (YBŞ) در همکاری است.
واحدهای مقاومت شنگال شبه نظامیان ایزدی هستند که توسط نیروی پ ک ک ایجاد شدند.
شیعیان ترکمن، ایزدی ها و دیگر اقلیّت های حاضر در منطقه برای حشدالشعبی ارزش قائل اند.
همین نگرش به ایران فرصت می دهد که نفوذ خود را گسترش دهد و پروژه های اقتصادی خود را دنبال کند.
پایگاه خبری - تحلیلی المانیتور در ادامه اینگونه نوشت: ترکیه رابطه میان حشدالشعبی و YBŞ را ارتباط ایران و پ ک ک تفسیر می کند.
المانتیور مدعی است: این نگرانی در اربیل وجود دارد که بغداد و تهران درحال پذیرش حضور پ ک ک در سنجار به منظور جلوگیری از بازگشت نیروهای پیشمرگه به مناطق مورد مناقشه شمال عراق است.
از دیدگاه ایران پشتیبانی از نیروهای محلی، ارزش مسیر موصل-سنجار به مرزهای سوریه را افزایش می دهد.
گذرگاه مرزی ربیعه از شمال سنجار عبور می کند.
همچنین این گذرگاه در نزدیکی منطقه ای است که داعش برای رفت و آمد به سوریه از آن استفاده می کرد و الان در کنترل نیروهای حشدالشعبی و ارتش عراق قرار دارد.
سمت سوریه ای این گذرگاه در کنترل ارتش آمریکا و شبه نظامیان کُرد موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه است؛ این بدین معناست که درحال حاضر دست ایران در این گذرگاه مرزی (برخلاف گذرگاه القائم - البوکمال که در اختیار محور مقاومت است) چندان باز نیست ولی به هرحال برای آینده درحال سرمایه گذاری است.
در حال حاضر گذرگاه القائم در استان الانبار عراق دروازه ورود ایران به خاک سوریه است.
کلید واژه ها: ترکیه - موصل - ایران و ترکیه - حشدالشعبی - آزادسازی - ایران - گروه تروریستی - نزدیکی - آنکارا - شیعیان - شبه نظامیان - مستقر - نظامی - رقابت - ترکمن - ارتش ترکیه - المانیتور - گروه - شرکت - فرماندهی - تروریستی - خبرگزاری - واشنگتن - نظامیان - بازگشت - ساختار - میدانی - پایگاه - فرآیند - معرفی