هرچند طی ماه های اخیر، بورس تهران ابرنوسان های شدیدی را به خود دید اما بررسی ها نشان می دهد طی 10 ماه نخست سال 99، بورس با رشد 124 درصدی، همچنان صدرنشین بلامنازع بازارهای سرمایه گذاری است.
- در میان صنایع 38 گانه بورسی نیز 22 گروه عملکردی بهتر از شاخص کل رقم زدند و تنها یک صنعت با افت مواجه شد.
آماری که نشان می دهد نگاه بلندمدت به سرمایه گذاری در این بازار، سود مناسبی را نیز به ارمغان می آورد.
ضمن آنکه نوسان گیری در بورس، نیاز به ریسک پذیری بالا و البته تسلط کافی به تحلیل های بنیادی و تکنیکال دارد و برای تازه واردها مخاطره آمیز است.
در میان دیگر گزینه های سرمایه گذاری، مسکن حائز رتبه دوم و دلار قعرنشین شد.
در این میان غلبه نگاه بلندمدت در معاملات سهام و همزمان با آن رفع محدودیت های معاملاتی همچون دامنه نوسان می تواند به شکل قابل توجهی از دادوستدهای هیجانی بکاهد و پاداشی در خور برای سهامداران وفادار خود به ارمغان بیاورد.
دهمین ماه از سال 99 نیز سپری شد و هر چند شاخص کل بورس تهران در این ماه افت 20 درصدی را تجربه کرد اما بررسی کارنامه این بازار از ابتدای سال تاپایان دی حکایت از رشد 124 درصدی این نماگر دارد.
به این ترتیب بازار سهام در هر ماه 4/ 8 درصد سود (نرخ بهره مرکب) از آن سهامداران خود کرده است.
از این رو همچنان بورس صدرنشین گزینه های سرمایه پذیر در کسب سود است.
اما بورس 99 درس مهمی به سهامداران خود داد.
رفتار پرنوسان این بازار در 10 ماه گذشته و برآیند مثبت این رفت و برگشت ها نشان داد بورس محل مناسبی برای د وره گرد ی نیست و انتظار برای کسب سود های نامتعارف د ر کوتاه مد ت، نه تنها برای سرمایه گذاران، بلکه برای کل صنایع مالی وابسته به سهام آثار زیانباری د ارد .
لازم است نگاه به بورس مانند سایر بازارهای سرمایه گذاری بلند مد ت باشد و نمی توان یک شبه به ثروت های فراوانی رسید .
از ابتدای امسال در ادامه روند صعودی سال 98، ورود بی وقفه نقدینگی به گردونه معاملات سهام سبب شد فقط در 92 روز کاری، شاخص کل بورس تهران با رشد 305 درصدی همراه شود.
در این بازه زمانی بیش از 95 هزار میلیارد تومان نقدینگی تازه نفس از سوی معامله گران خرد بورس تهران به گردونه معاملات سهام وارد شد.
پول هایی که در سودای کسب سودی قابل توجه در کوتاه ترین زمان ممکن بودند و در این میان وضعیت کلان اقتصادی همچون تورم سبب شد تا صاحبان نقدینگی تنها در اندیشه حفظ ارزش پول خود برآیند.
در این مدت همه عوامل مثبت همچون ورود سراسیمه پول های سرگردان، افزایش انتظارات تورمی، رشد نرخ دلار، صف سازی دامنه نوسان و سخنان حمایت گونه مقامات دولتی دست به دست هم دادند تا صعود قیمت سهام به روندی بی وقفه تبدیل شود.
تنها مرزهای تکنیکال، روانی و اعداد رند بودند که بعضا افزایش فشار فروش را در پی داشتند که آن نیز با ورود سریع متقاضیان خرید سهام خنثی می شد.
به طوری که قریب به اتفاق سهام موجود در بازار از محدوده ارزندگی خارج شده بودند، اما قصد افت نداشتند.
با سپری شدن بهار و ثبت رشد 148 درصدی در کارنامه بورس تهران، جاماندگان نیز شتابان به سمت بازار سهام روانه شدند.
آن هم در بازه ای که حباب بورس هر روز در حال بزرگ تر شدن بود و بسیاری از تحلیلگران این بازار نیز در خصوص وضعیت بازار و احتمال تخلیه این حباب قیمتی هشدار داده بودند.
بررسی ها نشان می دهد حدود 59 درصد از خالص خرید حقیقی ها (معادل 56 هزار میلیارد تومان) در این دوره صعودی، از ابتدای تیر تا 19 مردادماه رقم خورده است.
سرمایه گذارانی که بدون داشتن حتی اندکی تحلیل و سواد مالی به جمع بورس بازان پیوستند اما رنگ سبز شاخص های بورسی برای این دسته چندان ادامه نیافت.
کلید واژه ها: سرمایه گذاری - بورس - سرمایه - نوسان - بازار - معاملات - میان - ریسک پذیری - بورس تهران - سهامداران - نشان - سهام - رتبه دوم - محدودیت - شاخص کل - وفادار - تهران - دامنه - تحلیل - صنایع - گزینه - بررسی - بورسی - نیاز - شاخص - ریسک - گروه - نخست - گیری - دیگر