282 - هزارتوی تاریک آدمی آرمان ملی ناتمامی شاید در نگاه اول شبیه به یک هزارتوی تاریک باشد که ناگهان اولین در، برابر خواننده باز می شود.
داستان با گم شدن لیان دختری اهل جنوب ایران در تهران شروع می شود.
دختر دانشجویی که از همان اولین خطوط داستان می فهمیم زندگی پررمزورازی دارد و خواننده باید به همراه هم اتاقی او شروع به واکاوی این رمزورازها بکند.
آن چیزی که در نگاه نخست به چشم می آید شکل دیگری از مهاجرت است.
درست است که لیان از شهری به شهر دیگر آمده، اما اصل غیرقابل اجتنابِ مهاجرت که همان غربت، گاهی تنهایی و عجین شدن با محیطی دیگر است، گاه ممکن است حتی با انتقال از خانه ای به خانه دیگر هم اتفاق بیفتد.
لیان دختری است که برای دنبال کردن آرزوهایش به تهران می آید و حالا مفقودشدنش قفلی بزرگ پیش روی هم اتاقی اش گذاشته و او قرار است در این جست وجو تمام توانش را برای بازکردن آن به کار گیرد.
سولماز یعنی هم اتاقی لیان گویی نیرویی است مانده میان خیر و شر.
نمی داند باید از نبود لیان استفاده کند و فرصت های ازدست رفته او را برای خود به طلوعی دوباره تبدیل کند یا اینکه به حسب وجدان از روی همان یادداشت های دختر به جست وجویش بپردازد، آن هم حالا که از پس همین یادداشت ها می فهمد لیان در جست وجوی چیزی، موردی یا مساله ای نه چندان ساده بوده است.
یکی از برجسته ترین نکاتی که ممکن است در همان خطوط اول کتاب به چشم هر خواننده ای بیاید، متفاوت بودن سبک نوشتار است.
از جملات کلیشه ای، غیرواقع و فانتزی در این داستان خبری نیست.
همانطور که آدم ها تنوع زیادی دارند و شخصیت های متفاوتی می شود در کتاب دید و شناخت، به همان اندازه هم تنوع جغرافیای زیستی به چشم می خورد.
نقاط مختلف تهران در جای جای داستان و البته مقایسه آدم ها و جایگاهشان به خوبی مشهود است.
دیدن درد انسان ها در پوسته خودشان چیزی است که دغدغه نویسنده -زهرا عبدی"- بوده و چقدر هم ملموس توانسته آنها را بیان کند.
به کارگیری اسطوره ها یکی دیگر از نقاط روشن و قوت این کتاب است و همذات پنداری شخصیت ها با تاریخ و اسطوره کاری است مثال زدنی.
ناتمامی هویت اصلی این رمان است.
بارها و بارها به اشکال مختلف در کتاب مطرح شده و هربار یک شکل تازه به خود گرفته است.
بعد از اتمام کتاب تا حدودی به ناتمامیِ تمام هویت ها و کاراکترهای کتاب پی می بریم.
این ناتمامی در هر انسانی وجود دارد و هر انسانی به نوعی این ناتمامی را با خود حمل می کند.
شاید انسان امروز بیشتر از هر کس دیگری درگیر همین ناتمامی هاست، اما در روایت پرپیچ وخم این رمان این ناتمامی ها شکل دیگری به خود می گیرد.
از خط سیر داستان به خوبی می توان فهمید که معضلات اجتماعی برای نویسنده از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
از بالای شهر تا پایین، از زندگی کولی ها، از بچه هایی که نه سرپرستی دارند و نه آینده ای.
سولماز، هم اتاقی لیان، با خواندن یادداشت های او و جلورفتن هرچه بیشتر در مکنونات زندگی او به این موضوع پی می برد که این دختر مرموز در دنیایی از اتفاقات زندگی می کرده و به دنبال چیزی بوده است.
چیزهایی که شاید مسبب ناپدیدشدن او بوده است.
کلید واژه ها: دیگر - خواننده - لیان - دختر - داستان - مهاجرت - تهران - اولین - جنوب ایران - طباطبایی - همان - دانشجویی - گاهی - شروع - خانه - انتقال - تنهایی - ناگهان - آرمان - دیگری - اتفاق - برابر - زندگی - ایران - همراه - قرار - قفلی - شهری - نخست - درست