در پی تصویب کلیات طرح «اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها» در مجلس شورای اسلامی، رویترز در تلاش برای تطهیر طرف های اروپایی برجام مدعی شد که آنها در اواخر اکتبر (اوایل آبان ) تلاش کرده اند که آمریکا را از اجرای تحریم کامل نظام بانکی ایران منصرف کنند.
- در پی تصویب کلیات طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها در مجلس شورای اسلامی، رویترز در تلاش برای تطهیر طرف های اروپایی برجام مدعی شد که آنها در اواخر اکتبر (اوایل آبان ) تلاش کرده اند که آمریکا را از اجرای تحریم کامل نظام بانکی ایران منصرف کنند.
رویترز در این گزارش مدعی شده است: آلمان، فرانسه و بریتانیا در اواخر اکتبر [اوایل آبان] طی نامه ای از دولت ترامپ خواستند که در تحریم های جدید و گسترده خود علیه بانک های ایرانی تجدیدنظر کند زیرا این تحریم ها مانعی برای تجارت قانونی کالاهای بشردوستانه هستند و به منافع مشترک آمریکا و اروپا نیز آسیب می رسانند.
آمریکا در روز 8 اکتبر (17 مهر) در راستای سیاست موسوم به فشار حداکثری اقدام به تحریم 18 بانک ایرانی کرد و بنابر ادعای رویترز، در تاریخ 26 اکتبر (5 آبان) طرف های اروپایی برجام یعنی انگلیس، آلمان و فرانسه با ارسال نامه ای به مقامات واشنگتن هشدار داده ند که این تحریم های می تواند باعث گرانی شدید دارو و مواد غذایی برای مردم عادی ایران در بحبوحه همه گیری کرونا شود.
خبرگزاری رویترز در حالی مدعی دلسوزی طرف های اروپایی برجام برای مردم عادی ایران شده است که این کشورها از زمان خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه 1398 تاکنون بارها به ایران وعده داده اند که خسارات خروج آمریکا از برجام را جبران خواهند کرد؛ اما تاکنون هیچ یکی از وعده های آنها از جمله راه اندازی یک سازوکار مالی برای تسهیل تجارت با ایران عملی نشده و یا صرفاً در حد اقدامات نمایشی باقی مانده است.
کوتاهی های مکرر طرف های اروپایی برجام در عمل به تعهدات برجامی خود در نهایت باعث شد که ایران نیز درست یک سال پس از خروج آمریکا از برجام تصمیمات تازه ای را برای ایجاد توازن در برجام اتخاذ کند.
شورای عالی امنیت ملی ایران روز چهارشنبه 18 اردیبهشت 1398 در واکنش به کوتاهی کشورهای اروپایی در اجرای این وعده ها و تعهدات، در بیانیه ای اعلام کرد جمهوری اسلامی ایران در راستای صیانت از امنیت و منافع ملی و حقوق تصریح شده خود مندرج در بندهای 26 و 36 برجام، برخی اقدامات خود ذیل برجام را متوقف خواهد کرد.
بر اساس ماده ششم طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها که دو فوریت آن امروز دوشنبه در صحن علنی مجلس به تصویب رسید، دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است بر اساس بندهای 36 و 37 برجام، ظرف مدت 2 ماه از تصویب این قانون، دسترسی های نظارتی فراتر از پروتکل الحاقی بر اساس برجام را متوقف کند.
همچنین ماده هفتم این طرح، دولت جمهوری اسلامی ایران را موظف می کند که پس از 3 ماه از تصویب نهایی آن، گزارش دقیق اقدامات انجام شده از جانب طرف های برجامی در زمینه بازگشت به اجرای کامل تعهداتشان وفق برجام و رفع تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران را به مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
چنانچه تا آن تاریخ روابط بانکی ایران در اروپا و و میزان خرید نفت آنها از ایران به شرایط عادی و رضایت بخش بازنگشته باشد، دولت مکلف است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف نماید.
به گفته مهدی محمدی مشاور رییس مجلس شورای اسلامی، طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریم ها و صیانت از منافع ملت ایران یکی از دوران سازترین قوانین کشور است که مجلس با افتخار، بیش از 4 ماه برای تدوین و به سرانجام رساندن آن تلاش و رایزنی کرده است.
مشاور رییس مجلس شورای اسلامی روز گذشته در یادداشتی درباره ارتباط طرح راهبردی مجلس با ترور ناجوانمردانه شهید فخری زاده دانشمند هسته ای کشورمان تصریح کرد: شهادت شهید فخری زاده زمان بندی این طرح را جلو انداخت.
البته این طرح فقط یک گوشه ای بسته جامعی است که برای پاسخ به روند فشارهای غرب در دو سال گذشته تهیه شده و بقیه اجزاء این بسته نیز منطق و زمان بندی خاص خود را دارد.
کلید واژه ها: مجلس شورای اسلامی - شورای اسلامی - تحریم ها - تحریم - رویترز - لغو تحریم ها - اروپایی - تلاش - نظام بانکی - اسلامی - لغو تحریم - اکتبر - اقدام - ایران - شورای - برجام - راهبردی - آبان - بانک - آمریکا - مجلس - تصویب - کلیات - بانکی - دولت ترامپ - نظام - بریتانیا - جدید - گسترده - قانونی