- دردهای شکمی نوع اول، مثل درد ناشی از اسهال، نفخ، دل پیچه و عادت ماهانه در خانم ها را تقریبا همه مردم می شناسند و حداقل چند بار در طول زندگی آن را تجربه کرده اند برخی از دردهای شکمی ، ساده و پیش پا افتاده اند و به درمان نیاز ندارند و خود به?خود هم بهبود می یابند اما گاهی دردهای شکمی، خطرناک و حتی کشنده هستند و اگر طی چند ساعت به کمک بیمار نشتابیم، جان و سلامت وی در معرض خطر قرار می گیرد.
دردهای خطرناک یا جدی، خصوصیاتی دارند که توجه به آنها برای اقدام به موقع و مراجعه به پزشک مهم است.
شکم به حد فاصل بین پرده دیافراگم (پرده زیر ریه ها) تا ناحیه ورودی لگن گفته می شود و یک حفره تو خالی است که برخی اندام های توخالی مثل بخش کوچکی از مری، معده، روده بزرگ و کوچک و نیز کبد، لوزالمعده طحال و کیسه صفرا در آن جای گرفته اند.
در دو طرف مهره ها و در ناحیه پشت، کلیه و سیستم مجاری ادراری و کمی پایین تر و در ناحیه تحتانی شکم، رحم، تخمدان ها و ضمائم آن در جنس مونث قرارگرفته اند.
آسیب و اختلال عملکرد در هر کدام از این بخش ها باعث ایجاد درد می شود.
از آنجا که این اندام ها در کنار هم قرار گرفته اند، یکی از بهترین روش های اولیه برای تشخیص درد، توجه به علایم و نشانه های ظاهری است.
دردهای شکمی متفاوت و از شایع ترین علل مراجعه بیماران به پزشک هستند.
13 نوع از آنها که به پیگیری نیاز دارند عبارتند از دردهایی که: درد ارجاعی منشأ این دردها از محوطه خارج شکمی است یعنی بیمار با درد شکم به پزشک مراجعه می کند و بعد از معاینه ها و آزمایش ها معلوم می شود مثلا درد مربوط به عفونت قسمت تحتانی ریه و در اثر سینه پهلو کردن بوده یا عفونت باعث انتشار درد به حفره شکمی شده است.
این نوع دردها از نوع ارجاعی هستند.
درد شدید و نفس گیر دردهای ناتوان کننده و شدید که فرد در اثر آن خمیده و دولا راه می رود، نمی تواند بخوابد یا قادر به حضور در محل کارش نیست، از نوع شدید هستند و به بررسی نیاز دارند.
درد متداوم دردهای کوتاه مدت شکمی معمولا مهم نیستند مثلا تولید گاز زیاد در روده ها و حرکات آن ممکن است درد ایجاد کنند و معمولا بعد از مدت کوتاهی، بهبود می یابد ولی تداوم آن می تواند مشکل ساز باشد، دردهای شدید عودکننده و طول کشیده از مواردی هستند که باید بررسی شوند.
درد همراه با تب درد همراه با تب، درد غیرمعمولی و معمولا نشان دهنده وجود عفونت داخل بدن است.
گاهی زخم های معده یا اثنی عشر دچار عارضه پارگی می شوند و در حفره شکم عفونت ایجاد می کنند.
آبسه های داخل شکمی، التهاب کیسه صفرا یا لوزالمعده و سنگ های کلیوی که دچار عارضه شده اند، از علل مهم تب همراه با دل درد هستند و همگی بیماری های مهمی به شمار می روند.
درد همراه با زردی پوست وجود درد همراه زردی پوست، به بررسی دقیق تر و گاه بستری بیمار نیاز دارد.
این علامت می تواند به علت وجود سنگ کیسه صفرا ، تکان خوردن آن و در نتیجه انسداد مجرای صفراوی باشد.
این بیماران با دل درد شدید و استفراغ مراجعه می کنند و گاهی لازم است در اسرع وقت تحت عمل جراحی قرارگیرند.
دردی که به پشت می زند دردهایی که به پشت می زنند، ممکن است با دردهای کمر یا دردهای عضلانی اشتباه گرفته شوند ولی همراهی درد شکم و درد پشت گاه به دلیل التهاب پانکراس (پانکراتیت) یا التهاب و زخم اثنی عشر است.
این بیماران باید از نظر قلبی هم بررسی شوند.
درد همراه با خونریزی گوارشی درد شکم و استفراغ حاوی خون، می تواند به دلیل خونریزی از مری یا معده باشد.
خونریزی گاهی ناشی از وجود زخم در دستگاه گوارش فوقانی، بیماری های مزمن کبدی یا حتی سرطان های دستگاه گوارش است.
گاهی خونریزی گوارشی خود را با سیاه رنگ شدن مدفوع نشان می دهد و برخی اوقات در فرد دچار دردشکم، خون روشن به همراه مدفوع یا بدون آن از مقعد دفع می شود.
در همه این موارد باید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه شود.
کلید واژه ها: دردهای شکمی - ناحیه - خطرناک - مجاری ادراری - عادت ماهانه - در معرض خطر - لوزالمعده - کیسه صفرا - دیافراگم - پرده - خالی - کوچک - معرض خطر - دل پیچه - ادراری - مراجعه - اندام - زندگی - اقدام - سلامت - بیمار - سیستم - بهبود - کشنده - درمان - ورودی - عادت - نیاز - صفرا - قرار