در این گزارش دلیلی نامگذاری منطقه عرفات را به علاوه دیگر جزییات پیرامون عرفه را میخوانید.
- "،  هرساله مصادف با هشتم ذی الحجه، حجاج بیت الحرام از مکه به سمت صحرای عرفات حرکت می کنند، تا فردای آن روز نهم ذی الحجه با سفر به صحرای عرفات مخلص بودن خود را در درگاه الهی کامل کنند.
عرفات نام منطقه گسترده ی به وسعت 18 کیلومتر مربع است که حجاج پس از (ع) در دامنه این کوه دعای عالیه معروف به دعای عرفه را با چشمی اشکبار خواند.
در مباحث تاریخی آمده است که همه منطقه صحرای عرفات از آن قوم قریش بود.
اما امروز درون موقف کوهی قرار دارد که حجاج از آن بالا می روند و دعا می خوانند.
این کوه در کتاب های تاریخی به نام های جبل الرحمه ، قُرَین ، الال و نابت نامگذاری شده است و در میان اماکن متبرکه، فقط صحرای عرفات بیرون حرم واقع شده است.
دلیلی نامگذاری منطقه عرفات براساس منابع تاریخی نامگذاری صحرای عرفات دلایل بسیاری دارد، اما همانگونه که از معنی لغوی آن مشخص است عرفه به معنی شناخت و از عَرَفَ می آید.
به همین منظور وقتی جبرییل امین مراسم حج را به آدم (ع) یا به ابراهیم خلیل (ع) آموخت، در پایان به او گفت: عَرَفْت؟ آیا شناختی؟، یا در جایی دیگر بیان شده است که آدم و حوّا، پس از سیصد سال در این منطقه یکدیگر دوباره همدیگر پیدا کردند.
همچنین بنا به روایت کوچکی با نام مسجد الصَّخَرات در پایین کوه بود که گفته اند آنجا محل سخنرانی رسول خدا (ص) بوده است.
تاریخچه صحرای عرفات تا قبل از پیدایش زمزم، به دلیل وجود چاه های آب در اطراف عرفات برخی قبایل، چون جرهمیان، این منطقه را بعنوان محلّ سکونت خود برگزیده بودند.
جرهمیان تا قبل از پیدایش زمزم در عرفات و ذی المجاز سکونت داشتند، پس از آن که، بواسطه پرواز مرغان، از وجود آب در مکه آگاه شدند، رفته رفته به مکه آمده، و کنار زمزم را برای سکونت خود برگزیدند.
لیکن با پر شدن چاه زمزم به وسیله جرهمیان و کمبود آب در مکّه و وجود منابع آب در اطراف عرفات، و هموار بودن دارند که روز عرفه در آن فرود می آیند.
البته یاقوت حموی مکان این روستا را در فاصله دو مایلی، از موقف کنونی، می داند.
آنچه مسلم است این است که در این منطقه اشخاصی سکونت داشته و بدین جهت آنان را عَرَفی می نامیده اند.
زَنفَل بن شداد عَرَفی از جمله این کسان است.
دولت عربستان، درختان زیادی در عرفات کاشته، که با رشد" آنها، همه ساله بر زیبایی این سرزمین افزوده می شود، در طول سال نیز اهالی مکه بعنوان تفریح به آنجا آمده، از سایه درختان و منظره زیبای آن بهره می گیرند.
مُزْدَلفه کجاست؟ حُجاج در راه بازگشت از عرفات به سوی مکه، از وادی مأزَمَیْن می گذرند که میان دو کوه است.
مأزم به معنای راه تنگ و به عبارت دیگر، تنگه است، این اشاره به دو راه رفت و برگشتِ تنگِ این ناحیه دارد.
حاجی با عبور از این وادی، به مزدلفه یا سرزمینِ مشعرالحرام می رسد و در سویِ دیگر مشعرالحرام؛ یعنی سمت منا، وادی محسِّر قرار دارد که با گذر از آن وادیِ کوچک، وارد منا می شود.
محدوده مزدلفه با تابلو های بسیار بزرگی معین شده و با جمله بدایه مزدلفه یا نهایه مزدلفه می توان حدود آن را شناخت.
نامگذاری این نقطه مزدلفه، یعنی محل ازدحام مردم، به دلیل اجتماع تمامی حجاج در شب دهم ذی حجه در آنجاست، خداوند در قرآن" از این سرزمین یاد کرده است: لَیْسَ عَلَیْکُمْ جُناحٌ أَنْ تَبْتَغُوا فَضْلًا مِنْ رَبِّکُمْ فَإِذا أَفَضْتُمْ مِنْ عَرَفاتٍ فَاذْکُرُوا اللهَ عِنْدَ الْمَشْعَرِ الْحَرامِ وَ اذْکُرُوهُ کَما هَداکُمْ وَ إِنْ کُنْتُمْ مِنْ قَبْلِهِ لَمِنَ الضَّالِّینَ ثُمَّ أَفِیضُوا مِنْ حَیْثُ أَفاضَ النَّاسُ وَ اسْتَغْفِرُوا اللهَ إِنَّ اللهَ غَفُورٌ رَحِیمٌ در فاصله شش کیلومتری مسجد نَمِره و پنج کیلومتر و نیمی مسجد خَیْف در منا، مسجد مزدلفه واقع است.
این مسجد در آغاز عهد عباسی، مساحتی حدود چهار هزار متر مربع داشته وتن ها حصاری در اطراف آن بوده و سقف نداشته است.
مسجد پیشگفته بار ها بازسازی شده و سلاطین ترک عثمانی نیز در سال 1072 قمری، آن را بازسازی کردند.
در سال 1399 قمری بنای جدید آن پایان یافت.
اکنون مساحت مستطیل شکل آن حدود شش هزار متر مربع است.
انتهای پیام/
کلید واژه ها: صحرای عرفات - منطقه - تاریخی - درختان - حجاج - کمبود آب - روز عرفه - سخنرانی - زیبایی - گزارش - امروز - پرواز - روستا - مراسم - تفریح - معروف - عالیه - کتاب - مسجد - دولت