- در روش های مدرن کنترل ترافیک در شبکه حمل ونقل ریلی و مترو، از تکنولوژی های ارتباطی موثر برای کنترل حرکت قطارها و نظارت بر سرعت و مکان آنها به صورت آنلاین استفاده می شود.
در واقع در سیستم های حمل ونقل ریلی و مترو، مرکز کنترل ترافیک بر حرکت همه قطارها به صورت خودکار نظارت می کند و قطارها را به مقاصد مورد نظر هدایت و بر اعزام آنها نظارت می کند.
بدان معنا که مرکز کنترل ترافیک درحمل ونقل ریلی و مترو سیر و حرکت کلیه قطارها را به صورت لحظه ای و برخط تحت کنترل و نظارت دارد در جدول زمان بندی حرکت قطارها، تاخیر یا تقدم بسیار اتفاق می افتد و این تاخیرها و تقدم ها می تواند به علل مختلفی همچون تخلف راهبر قطار از برنامه زمان بندی یا افزایش سرعت و یا توقف ناشی از خرابی قطار وخرابی خط در یکی از بلاک ها، به وجود آید.
در کنترل غیرهوشمند ، در هنگام بروز تاخیر یا تقدم به صورت غیر متمرکز و توسط کنترلرهای محلی یا مرکزی و از طریق تجربه راهبران مراکز محلی به وضعیت موجود با تکیه بر تجارب ایشان رسیدگی می شود.
مشکلات سیستم کنترل ترافیک حمل ونقل ریلی و مترو به روش سنتی کنترل ترافیک قطارها در شبکه حمل ونقل ریلی و مترو به روش سنتی دارای معایبی است که در ذیل به برخی از آنها اشاره می شود؛ - در روش سنتی کنترل ترافیک به دلیل آن که توسط انسان انجام می گیرد ، امکان بروز خطای انسانی و در نتیجه خطرات مالی و جانی بسیار بیشتر است.
- هنگام بروز تقدم یا تاخیر برای هر یک از قطارها ، هماهنگی حرکت قطارها در ایستگاه ها توسط مراکز محلی انجام می گیرد ، که این مهم ممکن است از دید کنترل ترافیک مرکزی مخفی بماند و چون مرکز محلی دید کلی روان سازی شبکه ترافیک را ندارد ممکن است باعث بروز اغتشاش درقسمت های دیگر شبکه شود.
- بهینه کردن سیستم کنترل ترافیک از طریق مینیمم کردن زمان توقف قطارها با درنظر گرفتن امنیت شبکه انجام می گیرد که در روش سنتی کنترل ترافیک به دلیل عدم وجود نگرش سیستمی در کنترل قطارها به این مهم ، توجه چندانی نخواهد شد.
- سرعت جبران انحرافات در روش سنتی کنترل ترافیک بسیار پایین است زیرا هر مرکز محلی ناحیه ای را پوشش می دهد و ارتباط آن با مرکز اصلی به صورت یکپارچه تعریف نمی شود.
- توقف قطارها در تونل از نظر روانی تاثیر منفی تری نسبت به سرعت کم قطار دارد.
به عبارت دیگر چنانچه هنگام ایجاد تقدم سیستم تشخیص دهد نیاز به جبران تقدم است و این تاخیر از طریق توقف دادن قطار در ایستگاه انجام دهد تاثیر روانی منفی تری بر روی مسافران خواهد داشت.
از سویی می توان این تقدم را در صورت امکان از طریق یک سیستم کنترل ترافیک ایمن و پویا در لحظه انجام داد در روش سنتی کنترل ترافیک به این مهم توجه چندانی نمی شود.
- هرچه کنترل ترافیک شبکه به صورت متمرکز انجام و از وسایل ارتباطی موثرتری استفاده شود ، دید کاملتری نسبت به کل شبکه، ایجاد می شود و در نتیجه امنیت و بهره وری بهینه تری از سیستم حاصل خواهد شد.
امروزه با وجود سیستم های ارتباطی موثر در این زمینه، می توان از اطلاعات لحظه ای قطار استفاده و علاوه بر آن که در مورد زمان ورود و خروج قطار از ایستگاه تصمیم گیری کرد در مورد سرعت لحظه ای قطار نیز تصمیم گیری نمود.
در حالی که سیستم های سنتی چنین امکانی را در اختیار ندارند.
بدان معنا که اگر استفاده از تکنولوژی ارتباطی موثر برای کنترل حرکت قطارها و نظارت برسرعت و مکان لحظه ای هر قطار ، به صورت آنلاین و با ارائه یک سیستم کنترل ترافیک ایمن و پویا، با استفاده از هموارسازی ترافیک در لحظه انجام شود بسیار اثربخش تر خواهد بود و با توجه به کلیه محدودیت هایی همچون شیب و فراز خط ، نیروی کشش ، مشخصات قطار و.
در شبکه حمل ونقل ریلی و مترو؛ در مورد سرعت لحظه ای می توان تصمیم گرفت.
* کارشناس مرکز کنترل و فرمان متروی تهران
کلید واژه ها: کنترل ترافیک - کنترل - مرکز کنترل ترافیک - حمل ونقل - قطار - ترافیک - نظارت - مرکز کنترل - زمان بندی - مترو - صورت - ریلی - تاخیر - شبکه - زمان - بندی - تکنولوژی - سرعت - استفاده - برنامه - آنلاین - افزایش - خودکار - یکی از - اتفاق - سیستم - اعزام - هنگام - راهبر - هدایت