محققان در یک همکاری آزمایشگاهی موفق به سنتز نانوکاتالیستی شدند که می توان به کمک آن پیه مرغ را به گازوییل طبیعی (بیودیزل) تبدیل کرد.
- به گزارش سایت قطره و به نقل ازگروه اجتماعی یکتاپرس، نفت خام اصلی ترین منبع تولید گازوییل به شمار می رود.
با توجه به کاهش روز افزون منابع نفتی، محققان همواره به دنبال جایگزینی مناسب برای تولید سوخت بوده اند.
یکی از این سوخت ها، بیودیزل است که از منابع روغنی و در حضور کاتالیست تولید می شود.
یکی از عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر، با بیان اینکه حدود 70 درصد هزینه ی تولید بیودیزل مربوط به منبع روغن اولیه است، گفت: در طی سال های اخیر، یافتن منبع روغنی ارزان قیمت و همچنین یک کاتالیست مناسب جهت تبدیل روغن به بیودیزل از اهداف محققان این حوزه بوده است.
ما در طرح حاضر با سنتز یک نانوکاتالیست جدید و کارا و استفاده از پیه مرغ به عنوان منبع روغنی، موفق به تولید گازوییل زیستی شدیم.
وی بازدهی بالای تولید بیودیزل را به عنوان مهم ترین مزیت نانوکاتالیست سنتز شده برشمرد و افزود: از آنجایی که در این طرح از ماده ی بی مصرف پیه مرغ به عنوان منبع روغنی تولید بیودیزل استفاده شده است؛ از این رو انتظار می رود هزینه ی تمام شده محصول نهایی کاهش قابل توجهی داشته باشد.
همچنین این محصول در مقایسه با گازوییل مشتق شده از نفت خام آلایندگی بسیار کمتری ایجاد می کند.
به گفته این محقق، اندازه ی نانومتری ذرات کاتالیستی تولید شده موجب شده تا این کاتالیست از سطح ویژه ی بسیار بالایی برخوردار باشد.
از آنجایی که محل واکنش سطح ذرات است، افزایش سطح ویژه موجب افزایش هم زمان سرعت و بازدهی واکنش تبدیل پیه مرغ به بیودیزل می شود.
وی در تبیین مراحل انجام طرح گفت: ابتدا از پیه مرغ، روغن تولید شد و ترکیبات اسیدهای چرب موجود در آن به وسیله ی آزمون GC مورد بررسی قرار گرفت.
سپس نانوکاتالیست غیر همگن CaO/CuFe2O4 سنتز و مشخصه یابی شد.
در ادامه بیودیزل از روغن پیه مرغ در حضور نانوکاتالیست و تحت شرایط مختلف از جمله نسبت اتانول به روغن، دما، زمان واکنش و درصد نانوکاتالیست تولید و شرایط بهینه تعیین شد.
وی افزود: نتایج حاکی از آن است که بالاترین بازدهی فرآیند مربوط به نسبت اتانول به روغن 15 به 1، زمان واکنش 4 ساعت، دمای 70 درجه و درصد کاتالیست 3 درصد است که 94.
52 درصد گزارش شده است.
کلید واژه ها: کاتالیست - گازوییل - تولید - نانوکاتالیست - روغن - محققان - دانشگاه آزاد اسلامی - روغنی - عضو هیأت علمی - دانشگاه آزاد - یکی از - مناسب - منابع - آزمایشگاهی - هیأت علمی - سوخت - موفق - دانشگاه - اجتماعی - استفاده - نفت خام - اسلامی - همکاری - 70 درصد - هزینه - گزارش - طبیعی - مربوط - ارزان - کارا