- سایت خبری تحلیلی اندیشه ها: ترور شهید فخری زاده موضوعی است که این روزها در بسیاری از شبکه ها و رسانه هایی که مسائل ایران را دنبال می کنند، تحلیل و بررسی می شود.
از عاملان حمله تا نحوه ترور و عواقب آن، موضوعات مهمی است که در این تحلیل ها به آن پرداخته می شود.
شبکه تلویزیونی سی ان ان با پوشش خبری بخش هایی از مراسم خاک سپاری پیکر شهید محسن فخری زاده، به نقل از یک کارشناس آمریکایی گزارش داد ایران گزینه های متعدد برای پاسخ به این ترور دارد و این پاسخ می تواند حتی سخت تر از پاسخ به ترور سردار سپهبد قاسم سلیمانی باشد.
به گزارش سایت قطره و به نقل ازایرنا، جفری لوییس (Jeffry Lewis) استاد کالج میدلبری (Middlebury) واقع در ایالت ورمونت آمریکا و از کارشناسان مسائل هسته ای، درباره پیامد ها و گزینه های احتمالی پیش روی ایران در پاسخ به این اقدام تروریستی در تحلیلی به سی ان ان گفت: البته گزینه های فراوانی پیش روی ایران برای پاسخ دادن به اقدام قرار دارد، اما پرسش اصلی این است که ایران چگونه می خواهد در این میدان بازی کند.
در وضعیت بسیار خطرناکی قرار داریم.
یا ایران با دولت ترامپ بر سر این حادثه خطر خواهد کرد یا ممکن است این ماجرا منجر به متشنج شدن روابط ایران با دولت آتی بایدن شود.
براساس گزارش رسانه های غربی، یکی از اهداف پنهان در پشت پرده ترور شهید محسن فخری زاده در آستانه فعالیت دولت جو بایدن، سنگ اندازی در مسیر دولت آتی آمریکا برای بازکردن دروازه دیپلماسی با تهران ارزیابی می شود و اسراییل نیز به شدت خواستار تحقق این هدف است.
این استاد کالج میدلبری افزود: وضعیت واقعا خطرناکی است، آمریکا یک بار طعم این موضوع را در زمان (به شهادت رساندن) قاسم سلیمانی چشید، در آن زمان ایران پایگاه های آمریکا مستقر در خاک عراق را با موشک های خود درهم کوبید، اما آمریکا در آن حملات متحمل تلفات جانی نشد، امیدوارم که آمریکا این بار هم مثل همان زمان شانس بیاورد.
اراده سیاسی منوط به یافتن راه حل های تکنیکی است وی گفت: درباره بازگشت به توافق هسته ای احتمالا دولت آتی بایدن از ایران خواهد خواست تا به تعهدات برجام پایبند باشد که طرف ایرانی نیز خواستار بازگشت آمریکا به این توافق خواهد بود، اگر واقعا اراده سیاسی از سوی آمریکا وجود دارد، باید به دنبال راه حل های فنی و تکنیکی در این زمینه باشد.
ترور با نتایجی منفی در همین زمینه بولتن آمریکایی دانشمندان اتمی با بازنشر گزارشی درباره ترور دانشمندان هسته ای، چنین اقداماتی را غیرسازنده و تحریک کننده توصیف کرد که بیشتر نتایج منفی دارد تا مثبت.
به گزارش سایت قطره و به نقل ازایسنا، پس از به شهادت رسیدن محسن فخری زاده، دانشمند برجسته کشورمان در حوزه دفاعی و هسته ای، بولتن آمریکایی دانشمندان اتمی، اقدام به بازنشر مقاله ای در این زمینه کرده است که پیش تر در سال 2012 منتشر کرده بود و در آن به بررسی موارد متعدد ترور دانشمندان هسته ای در دنیا و از جمله ایران و انگیزه های پشت این اقدامات پرداخته است.
این بولتن در گزارش خود با اشاره به منافعی که کشورهای حمله کننده از به قتل رساندن دانشمندان هسته ای سایر کشورها می برند، آورده است: زمانی که یک کشور تصمیم شوم خود برای ترور دانشمندان هسته ای را اتخاذ می کند، در بهترین حالت می تواند امیدوار باشد که در برنامه هسته ای کشور هدف خلل ایجاد کند، نه اینکه آن را متوقف کند.
شواهد میدانی نشان می دهد که برنامه های هسته ای شامل پروژه های بزرگ و پیچیده ای هستند که با حضور صدها نفر پیش می رود و کشتن یک یا دو نفر حتی اگر مؤثر باشند یا روی پروژهای مهم کار کنند، نمی تواند کل این برنامه را متوقف کند.
در ادامه این گزارش آمده است: از منظر کشور حمله کننده، آنها ممکن است با انکار دخالت در حمله، نفع ببرند و با فرار از قبول مسئولیت می توانند خطر ایجاد درگیری و وخامت اوضاع را کم کنند.
به طور قطع هدف قرار دادن یک دانشمند هسته ای نسبت به حمله نظامی به تأسیسات اتمی یک کشور تأثیر کمتری دارد اما از طرف دیگر کمتر تحریک کننده است.
بااین حال چنین اقدامی نشان دهنده نبود دیپلماسی قابل اعتنا یا راه جایگزین برای اقدام نظامی است.
این بولتن که قدمتی 70ساله دارد، با تأکید بر اینکه در مقابل، ضررهای حمله به دانشمندان هسته ای زیاد است ، نوشته: ترور دانشمندان می تواند به کشور هدف این دلیل را بدهد که به همکاری اش با آژانس بین المللی انرژی اتمی پایان دهد.
این کشورها می توانند بگویند که ارائه اسامی دانشمندان هسته ای شان به آژانس آنها را در معرض خطر قرار خواهد داد.
اگر آژانس امکان شناسایی و گفت وگو با افراد مهم در یک برنامه هسته ای را از دست بدهد، انجام وظیفه برایش بسیار دشوار خواهد بود.
به علاوه، چنین حملاتی منجر به افزایش مخفی بودن پروژه های هسته ای خواهد شد.
این نشریه همچنین تأکید کرده است: ترور دانشمندان هسته ای هرگونه امکان راه حل دیپلماتیک و مذاکره درباره برنامه هسته ای یک کشور را تضعیف می کند.
ترورها ممکن است کشور هدف را نیز وادار به تلافی کنند که به طور قطع سطح دشمنی و بی اعتمادی را افزایش خواهد داد.
توسل به ترور دانشمندان هسته ای با توجه به خطرات و پیامدهایی که این کار برای کشور حمله کننده و جهان به همراه دارد، تنها نشان دهنده این است که کشور مهاجم انتخاب دیگری پیش روی خود نمی بیند
کلید واژه ها: ترور - سردار سپهبد قاسم سلیمانی - تحلیل - ایران - پاسخ - سپهبد قاسم سلیمانی - گزینه - سی ان ان - کارشناس - اقدام تروریستی - شبکه تلویزیونی - آمریکا - قاسم سلیمانی - گزارش - مسائل - کارشناسان - پوشش خبری - خبری - شبکه - زاده - شهید - تروریستی - آمریکایی - هایی - فراوانی - سلیمانی - اندیشه - خطرناک - عاملان - سردار