فرایند تخریب آثار تاریخی از چند دهه قبل شروع شده و با شدت و ضعف تا امروز ادامه پیدا کرده است.
یک زمانی شدت این تخریب اوج می گیرد و در زمان های دیگری از شدتش کاسته می شود.
- مجابی با بیان اینکه متاسفانه شرایطی پیش آمده که نسل های گذشته نتوانسته اند تجربیات خودشان را به نسل جدید منتقل کنند گفت: یک بخش هایی البته در دانشگاه ها اتفاق افتاده و اساتید این کار سر کلاس مواردی را مطرح کرده اند و در کنار این مدارج علمی جدیدی برای چنین رشته هایی برقرار شده و تعداد فارغ التحصیلان این رشته هم افزایش پیدا کرده، اما متاسفانه این ها از تجربیات عملی دور بوده اند و آن نظامی که باید برقرار می شد و مدارج دانشگاهی و آموزش نظری با آنچه که تجربه عملی هست رابطه برقرار نکرده و هنوز هم هیچ ارتباطی میان این دو مقوله ایجاد نشده است؛ بنابراین در حوزه عمل ما بدون ضابطه کار می کنیم و مسلم خواهد بود که این آسیب مستقیمی برای میراث فرهنگی و شهری و تاریخی ماست.
مجابی درخصوص مسائلی که دیگر کشور های دارای آثار تاریخی با آن مواجه هستند گفت: مساله ای که ما با آن درگیر هستیم شباهتی به مسائل دیگران ندارد.
ما با دست خودمان درحال خراب کردن آثار و بنا های تاریخی هستیم.
اما دیگر کشور های دارای پیشینه تاریخی به دنبال این هستند که با استفاده از علم و تکنولوژی و امکاناتی که در سطح دنیا وجود دارد مسایل این حوزه را به بهترین نحو حل کنند.
درحالی که دغدغه ما این است که نگذاریم آثار تاریخیمان را خراب کنند و از بین ببرند و این آثار مورد شناسایی قرار بگیرد.
کشور های دیگر، اما به شناخت رسیده اند و تصمیمشان را گرفته اند و حالا می خواهند از امکانات ملی و بین المللی و سایر امکانات و تکنولوژی هایی که در دنیای امروز هست استفاده می کنند و موفق هم می شوند؛ بنابراین نباید اشتباه کنیم، چون مسایل ما با اروپا یا نقاط دیگر دنیا متفاوت است.
وی ادامه داد: ما در کشورمان متاسفانه از شناخت کافی برخوردار نیستیم و برنامه ریزی های ما در سطح کلان عنایتی به این مساله ندارد.
در سطح کلان نمی توانیم امیدی به بهره برداری از آثار تاریخی داشته باشیم.
اما فعالیت هایی در سطح خرد وجود دارد مثل همین آموزش های دانشگاهی و پرورش دانشجو که البته این هم مهم خواهد بود.
ولی بخش مهم نیروی انسانی در این زمینه همچنان همان نیرو های باتجربه و سنتی هستند که نیروی کار و سرمایه را در این خصوص تامین می کنند که رفته رفته از شمار این ها کم می شود؛ بنابراین طبیعی خواهد بود که بخشی از آثار تاریخی خود به خود خراب شود و بخش دیگر را هم خود ما با دست خودمان خراب می کنیم.
وی افزود: یکی از نهاد هایی که در خراب کردن بنا های تاریخی نقش دارد خود شهرداری ها و برنامه ریزان عمرانی کشور هستند.
این ها جزو دسته تخریب کنندگان هستند.
مردم هم طبعا نگاه می کنند به شرایط و مد روز و دست بالایی که در نظرشان هست.
این چیزی که من می گویم یک هشدار است.
ما باید منابع فرهنگی خودمان را مثل منابع اقتصادی و شاید خیلی حساس تر از آن در نظر بگیریم.
این یک ثروت ملی برای آیندگان و نیازی برای این نسل و نسل های آینده است که باید چهارچشمی از آن مراقبت شود، اما متاسفانه مراقب این داشته ها نیستیم و فکر می کنیم که هستیم.
کلید واژه ها: آثار تاریخی - برقرار - تخریب آثار تاریخی - تخریب - دانشگاه - تجربیات - فارغ التحصیلان - تخریب کنندگان - تاریخی - دانشگاه ها - رشته - زمان - جدید - هایی - آثار - اساتید - افزایش - دیگری - اتفاق - گذشته - ادامه - آموزش - نظامی - زمانی - رابطه - امروز - فارغ - کنار - کنیم - نظری