محمود فاضلی مایک پمپئو وزیر امورخارجه آمریکا که به زودی فعالیتش در این سمت به پایان میرسد در چارچوب سفر دورهای خود به 7 کشور موسوم به «تور هفت ملت»، به استانبول سفر کرد و با آقای وارتولومئوس، رهبر روحانی ارتدوکسهای جهان دیدار و از مسجد رستم پاشا شهر استانبول ترکیه بازدید کرد.
او با استناد به فشردگی برنامههایش از سفر به آنکارا و دیدار با مقامات ترکیه خوداری کرد که از سوی ترکیه توهین سیاسی تلقی شد.
عدم ملاقات با رهبران ترکیه در حالی است که موضوعاتی همچون افزایش تنش در آبهای مورد مناقشه مدیترانه با یونان و قبرس، تنش میان ارمنستان و آذربایجان و رابطه نظامی ترکیه و روسیه برای مذاکره میان این دو کشور عضو ناتو وجود دارد.
به گزارش سایت قطره و به نقل ازپایگاه تحلیلی – خبری ایران بالکان (ایربا) به نقل از اعتماد، پمپئو پیش از سفر به ترکیه در گفتگو با روزنامه فرانسوی فیگارو ضمن تأکید برلزوم همکاری اروپا با دولت آمریکا در مقابل اقدامات اخیر ترکیه در خاورمیانه، حمایت ترکیه از آذربایجان، اقدامات اخیر این کشور در لیبی و شرق مدیترانه و همچنین افزایش استفاده از قابلیت نظامی از سوی ترکیه را مورد انتقاد قرار داد و مدعی شد: «امانوئل ماکرون رییس جمهور فرانسه و من در خصوص تهاجمیبودن اقدامات اخیر ترکیه اتفاق نظر داریم.
اروپا و آمریکا باید با همکاری یکدیگر اردوغان را متقاعد کنند که چنین اقداماتی به نفع مردم او نیست.
» محور اصلی سفر که «آزادی مذهب» نام گرفته بود با واکنش آنکارا مواجه شد.
وزارت خارجه ترکیه موضوع سفر را «بیمناسبت» دانست و تأکید کرده بود «آزادی مذهب در ترکیه کاملاً محترم است.
» درخواست ملاقات پمپئو از سوی اردوغان رییس جمهور و چاوش اوغلو وزیر خارجه رد شد.
خبرگزاری بلومبرگ به نقل از یک مقام ترکیه مدعی شد پمپئو با رد دعوت چاوش اوغلو، جهت دیدار او درآنکارا گفته است:«اگر میخواهی با من دیدار کنی به استانبول بیا» و چاوش اوغلو نیز درپاسخ به این پیشنهاد گفته است:«نخیر، شما باید به آنکارا بیایید».
ترکیه مدعی است وزیر امورخارجه آمریکا که به سخنگویی علیه ترکیه تبدیل شده است، قصد دارد در انتخابات سال 2022 مجلس سنای آمریکا کاندیدا شود و با هدف کسب حمایت لابی ضد ترکیه اقدام به این سفر و دیدار از اسقفگری ارتدوکسها کرده است.
پس از مشخص شدن اینکه پمپئو دیداری با مسئولان ترکیه نخواهد داشت، رسانههای این کشور نیز این دیدار را بیاهمیت جلوه دادند.
اتحادیه جوانان ترکیه نیز در اعتراض به سفر پمپئو به استانبول در مقابل پاتریکخانه تجمع کرده و بیانیه اعتراضی علیه این سفر منتشر کردند.
به گفته معترضین، «پمپئو امروز به منظور نشان دادن گستاخی امپریالیستی خود به استانبول آمد.
دیدار او از پاتریکخانه، اقدام فتنهجویانه علیه حاکمیت ترکیه است.
پمپئو به هفت کشور سفر کرد، اما در ترکیه بجای دیدار با مقامات دولتی، با یک اسقف دیدار میکند.
کلیسای روم که به پاتریکخانه وابسته است، حقوق ماهانه خود را از دولت ترکیه میگیرد و راهب آن، شهروند ترکیه است.
پمپئو باید بداند که اینجا بیزانس نیست، جمهوری ترکیه است، اینجا استانبول است.
قوانین استثماری و ادعاهای ساختگی جهان شمولی پاتریکخانه شما در این کشور بیاعتبار است.
شهروندان یونانیتبار و ارتدوکس ما، شهروندان ترکیه هستند.
آمریکا با دشمنی علیه ترکیه، با آنها هم دشمنی میکند.
این سفر که حاکمیت ترکیه را نادیده میگیرد، بخشی از نقشه «تقویت جبهه دمکراسی» برای سرنگونی دولت ترکیه است.
امریکا آخرین کشوری است که میتواند درس آزادی به سایرکشورها بدهد.
» پمپئو از ماه سپتامبر سه بار عازم منطقه شده ولی به آنکارا سفر نکرده است.
او یکباربه بخش یونانینشین قبرس و در جریان تنش میان آتن و آنکارا دو بار به یونان سفر کرد که برای ترکیه بسیار سئوال برانگیز بود.
همزمانی دیدار پمپئو با رهبر ارتدوکسهای جهان و دیدار اخیر اردوغان به بخش ترکنشین قبرس بر این تردیدها افزود.
بنظر میرسد یکی از اهداف وزیرخارجه آمریکا در سفر به ترکیه، جمعآوری رای در انتخابات سنای آمریکا در سال 2022 به عنوان نماینده مردم کانزاس است.
در این ایالت آرای یونانی تبارها و اوانجلیستها تعیین کننده است.
عدم دیدار پمپئو با مقامات ترکیه البته با استقبال رسانههای یونان روبهرو شد.
بزعم این قیبیل رسانهها، چنین سفری پیام آشکار دستگاه سیاست خارجی آمریکا به چالش آفرینیهای اخیر ترکیه در حوزههای مختلف است و (آمریکا) وارتولومئوس را شریک اصلی آمریکا در چارچوب حمایت و حفاظت از آزادیهای دینی میداند.
رسانههای یونان مدعیاند اسقف اعظم مشکلات جاری ارتدوکسهای ترکیه و کلیسا را به اطلاع وزیر خارجه آمریکا رسانده است.
مخالفت آمریکا با سیاستهای اردوغان در حالی است که باب منندز سناتور دمکرات آمریکا از جو بایدن خواسته است به همراه اتحادیه اروپا، موضع مشخص و قاطعتری علیه ترکیه اتخاذ کند و اقدامات اردوغان که تلاش میکند عنوان «مخربترین بازیگر» را کسب نماید، باید متوقف شود.
ترکیه دست به مواضع تهاجمی در خارج از مرزهای خود زده و به یک هم پیمان غیرقابل اعتماد ناتو تبدیل شده است.
این سفر در حالی صورت گرفت که هایکو ماس، وزیر امورخارجه آلمان در تهدید جدید خود علیه ترکیه ادعا کرده است «اگر شاهد نشانه مثبتی از ترکیه تا ماه دسامبر نباشیم و در صورت ادامه اقدامات تحریکآمیز ترکیه در شرق مدیترانه، منتظر ارزیابی اعمال تحریم علیه این کشور درنشست ماه دسامبر اتحادیه اروپا خواهیم بود.
» هایکو ماس، وزیر امورخارجه آلمان و ژان ایو لودریان همتای فرانسوی در مقاله مشترک خود در روزنامه فرانسوی لوموند، روزنامه آلمانی دی ولت و واشنگتن پست منتشر شده است با اشاره به اینکه ترکیه یک کشور غیرقابل پیشبینی است، از جو بایدن برای اقدام مشترک علیه ترکیه دعوت به عمل آورده و نوشتهاند: «باید در مقابل اقدامات ترکیه که درشرق مدیترانه و سایر نقاط مشکلات عمدهای را ایجاد میکند یک موضع مشترک تعیین کنیم.
»
کلید واژه ها: ترکیه - استانبول - پمپئو - وزیر امورخارجه - سفر به ترکیه - دیدار - مایک پمپئو - آذربایجان - کشور - رهبر - مدیترانه - میان - ارمنستان - فرانسوی - روزنامه - رهبران - مذاکره - استناد - آمریکا - آنکارا - فیگارو - مقامات - بازدید - روحانی - پایگاه - بالکان - فاضلی - گزارش - سیاسی - یونان